Huurverhoging en Servicekosten 2022

Huurverhoging en Servicekosten 2022

Huurverhoging 2022

Huurverhoging 2022

Jaarlijks verhogen wij de huur per 1 juli. Dit jaar verhogen wij de huur met 2,3%. Dit percentage is gelijk aan de inflatie van december 2020 tot en met november 2021. Bij de onderstaande veel gestelde vragen vind je meer informatie over de huurverhoging.

Waarom krijg ik huurverhoging?
Wij gebruiken de huurverhoging om een deel van de sterk stijgende kosten voor nieuwbouw onderhoud en verduurzaming te betalen.

Wat is de huurverhoging in 2022?
De huurverhoging is dit jaar 2,3%. 

Huur je een woning met een energielabel E, F of G (energie-index 2,11 of hoger) dan is de huurverhoging lager dan 2,3%. Voor deze woningen geldt dat er (na de verhoging van 2,3%)  € 2,50 van de huur af.  Wilt je meer weten over je energielabel kun je dit vinden op: www.energielabel.nl

Hoe gaat het met de huurbetaling per 1 juli 2022?
Als je de huur via een automatisch betaalt dan passen wij dit aan. Betaal je op een andere wijze dan kun je dit zelf aanpassen.

Kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?
Alle informatie vindt je op de website van de Huurcommissie www.huurcommissie.nl/onderwerpen/bezwaar-maken-tegen-jaarlijkse-huurverhoging De huurcommissie geeft het volgende aan: Maak alleen bezwaar als uw verhuurder zich niet aan de regels houdt. Als uw verhuurder de regels goed heeft gevolgd, heeft bezwaar maken geen zin. Check daarom eerst of u met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. 

Ben je het niet eens met de huurverhoging dan kun je bezwaar maken vóór 1 juli 2022. Dit doet je door ons een bezwaarschrift te sturen.

Wat gebeurt er met mijn bezwaarschrift?
Heb je ons een bezwaarschrift toegestuurd dan ontvang je hiervan binnen een week een bevestiging. Wij beoordelen of je bezwaar terecht is. Als wij je bezwaar toewijzen, passen we de verhoging  aan. Hiervan krijg je een bevestiging. Wijzen wij je bezwaar af dan kun je ervoor kiezen het bezwaar in te trekken of een procedure op te starten bij de huurcommissie.

Als je een procedure wilt opstarten bij de huurcommissie dan sturen wij het huurverhogingsvoorstel met bezwaarschrift en de benodigde stukken naar de Huurcommissie. De huurcommissie gaat een uitspraak doen hierover. Dit kan wel even duren. Meer informatie vind je op de website van de Huurcommissie www.huurcommissie.nl. Je betaalt € 25,- legeskosten aan de huurcommissie.

Hoe moet ik mijn huurbetaling aanpassen?
Maak je gebruik van automatische incasso, dan doen wij dit.  Betaal je via periodieke overboeking, dan moet je zelf voor de aanpassing zorgen.

De WOZ waarde mag minder meetellen vanaf 1 mei; wat betekent dit voor mijn woning?
De minister heeft bepaalt dat de WOZ waarde van uw woning minder meetelt om de hoogte van de huur vast te stellen. Bij Woonopmaat zijn er drie woningen waar dit voor geldt. De punten voor de WOZ waarde zijn hierop aangepast.

Ik  huur een woning in de vrije sector hoe kan ik bezwaar maken?
Als u een woning in de vrije sector huurt dan kunt u bezwaar maken via de huurcommissie. U kunt dit binnen vier maanden doen na de ingangsdatum van de verhoging. De huurcommissie beoordeelt alleen of de verhoging niet meer is dan 3,3,%.

Ik huur een garage. Hoeveel huurverhoging krijg ik hiervoor?
De huurprijs van de garage wordt verhoogd met 2,3% U ontvangt voor 15 juni 2022 schriftelijk bericht.

 

Servicekosten 2022 

Ik huur een woning waar jullie het gas leveren. Wordt deze gasprijs binnenkort hoger? 
Ons contract met de leverancier van het gas loopt tot 31 december 2023. Dit betekent dat de prijs van het gas gelijk blijft tot die datum. 

Ik moet bij betalen voor de stookkosten; hoe kan dit?
Als je bij moet betalen dan heb je meer gas verbruikt dan dat je hebt betaalt in je voorschot. Wij raden je aan om je voorschot te verhogen. Dit is mogelijk via het e-mailadres; huuraanpassing@woonopmaat.nl 

Hoe kan ik besparen op mijn energie?
Je kunt hiervoor een afspraak maken met EcoHeemskerk. Een energiecoach kan je advies geven hoe je minder gas en elektra kunt gebruiken. Je kunt een afspraak maken via: https://www.ecoheemskerk.nl/vraag-een-energiecoach/

Waarom wordt de huur van mijn zonnepanelen verhoogd?
De huur van de zonnepanelen wordt jaarlijks met 2% verhoogd. Je betaalt ook Btw voor de zonnepanelen. Dit bedrag gaat ook omhoog met 2%.

Ik krijg een afrekening van het water. Ik vind het bedrag wat ik per m3 water betaal zo hoog.
Wij brengen je de kosten in rekening die wij moeten betalen voor het water. Dit zijn niet alleen kosten van water. Maar ook belasting op leidingwater, vastrecht en precarioheffing. Precarioheffing is belasting van de gemeente Beverwijk. Deze belasting wordt door gemeente Beverwijk aan PWN in rekening gebracht en PWN rekent dit weer door aan alle gebruikers in de gemeente. Deze heffing betalen wij voor het gebruik van de grond waar de leidingen doorheen lopen.