Nieuwsbrief April 2022-1

Nieuwsbrief April 2022-1

‘We doen het echt samen’- opvang Oekraïense vluchtelingen

‘We doen het echt samen’- opvang Oekraïense vluchtelingen

Dat was de kop in de krant. En anders kunnen we het niet maken! De gemeente Heemskerk deed een hulpvraag en natuurlijk hebben wij bekeken wat we konden doen. Samen met de gemeente en Stichting MET Heemskerk hebben we 54 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in 14 tijdelijke woningen aan de Bilderdijkstraat in Heemskerk.

Alles voor een warm welkom
Woonopmaat heeft 14 tijdelijke woningen beschikbaar gesteld aan de gemeente Heemskerk. De woningen zijn samen met medewerkers van de gemeente en MET ingericht en voorzien van linnengoed en levensmiddelen voor de eerste dagen. Een welkomstkaartje in het Oekraïens, een bosje tulpen en wat chocolaatjes maakten een warm welkom. Op 1 april arriveerden de 54 vluchtelingen. ‘Dit is het paradijs’ was de reactie van een jongen toen hij de chocolaatjes had ontdekt. Hoe fijn!

Geen woningen uit regulier aanbod
Ook andere mogelijkheden voor huisvesting worden met de gemeenten Heemskerk en Beverwijk onderzocht. Het gaat nu vooral om tijdelijke opvang. Er worden geen woningen uit het reguliere verhuuraanbod gebruikt voor opvang van vluchtelingen. Wel wordt onderzocht of de ‘gele’ flat aan de Debora Bakelaan in Heemskerk, die eind 2022 gesloopt zou worden, mogelijkheden biedt. Ook de leegstaande woningen aan de E. Sterkstraat in Beverwijk worden ingericht om tijdelijk te bewonen. Deze woningen maken onderdeel uit van een herstructureringsgebied en gaan we niet meer regulier verhuren.

Met vereende krachten
Dankbaar zijn we voor de inzet. Niet alleen van de gemeente en Stichting MET maar ook van inwoners van de gemeente en vele instanties tot aan kringloopwinkels aan toe bij de opvang van de vluchtelingen. Alleen met deze gezamenlijke inspanning waren de woningen aan de Bilderdijkstraat op tijd klaar voor ontvangst.

Ook bijdragen?
Dat kan! Kijk dan op www.heemskerk.nl/laatste-nieuws/wat-kunnen-we-doen-voor-oekrainers Meer weten over de inzet van Woonopmaat? Neem contact op met Sjoerd Hooftman (bestuurder). Hij is bereikbaar op hooftman@woonopmaat.nl