Informatie voor huurders

Informatie voor huurders

Snel naar

    Woningruil

    Woningruil

    Ben je op zoek naar een andere woning maar ben je nog niet aan de beurt dan is er een mogelijkheid om jouw woning te ruilen voor een andere woning. Deze woning hoeft niet van Woonopmaat te zijn en mag ook in andere gemeentes staan.

    Wat is een woningruil?
    Bij woningruil spreken twee of drie huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Voor woningruil is toestemming nodig van de verhuurders van beide woningen. Wanneer de verhuurders hebben ingestemd, beëindigen zij de twee bestaande huurcontracten en stellen zij twee nieuwe huurcontracten op.

    Klik hier voor een uitgebreide uitleg over woningruil en het aanvraagformulier.

    Huisbewaring

    Huisbewaring

    Ga je voor een periode langer dan twee maanden weg dan kun je iemand anders in je woning laten wonen, gedurende maximaal twaalf maanden. Je kunt huisbewaring aanvragen vanwege werk of studie buiten de regio, langdurige opname voor verpleging of een lange reis. Maar ook als je wil gaan samenwonen en niet meteen de huur van je woning wil opzeggen. Het is belangrijk om dit goed te regelen omdat je anders het risico loopt je woning kwijt te raken.

    Wat is een huisbewaring?
    Bij een huisbewaring past een persoon (huisbewaarder) tijdens je afwezigheid op je woning. Dat kan bijvoorbeeld een vriend, kennis of familielid zijn.

    Klik hier voor een uitgebreide uitleg over huisbewaring en het aanvraagformulier.

    Medehuurschap

    Medehuurschap

    Woon je met iemand samen of ben je mantelzorger dan kun je een verzoek indienen tot medehuurderschap. Je hebt als medehuurder dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder.

    Wat is een medehuurder?
    Een medehuurder is iemand waarmee je een duurzaam huishouden hebt die is gericht op de toekomst. Dit houdt in dat je samen woont en de kosten deelt. De medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Je bent verantwoordelijk voor het naleven van de contractuele afspraken zoals het betalen van de huur en het uit laten voeren van reparaties. Je hebt recht op de woning op het moment dat de hoofdhuurder de woning verlaat of komt te overlijden.

    Klik hier voor een uitgebreide uitleg over medehuurderschap en het aanvraagformulier.

    Echtscheiding of relatiebreuk

    Echtscheiding of relatiebreuk

    Klik hier voor meer informatie over het wijzigen van een huurovereenkomst bij een echtscheiding.

    Overlijden

    Overlijden

    Klik hier voor meer informatie over het wijzigen van een huurovereenkomst bij overlijden.

    Urgentieverklaring aanvragen

    Urgentieverklaring aanvragen

    In de regio IJmond (gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen) zijn veel mensen op zoek naar een sociale huurwoning. Er zijn meer woningzoekenden dan dat er woningen zijn. Als je met spoed een andere woning nodig hebt dan kun je een urgentieverklaring aanvragen. Dit kan alleen als je in een noodsituatie zit. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent en daarom niet meer in je woning kan wonen. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij het zoeken naar een andere woning.

    Voorwaarden voor het aanvragen van urgentie 

    • Je bent minimaal 18 jaar;
    • Je woont minimaal 2 jaar in de gemeente Beverwijk, Heemskerk of Velsen;
    • Het is nodig dat binnen 3 tot 6 maanden verhuist;
    • Je hebt een betaalde inschrijving bij MijnWoonservice en je reageert op woningen die bij je inkomen passen;
    • Je inkomen past bij het wonen in  een sociale huurwoning.

    Waar vraag je een urgentie verklaring aan? 
    Per 1 januari 2024  vraag je een urgentie verklaring aan bij ‘Het Vierde Huis’ via de website https://ijmond.urgentiewijzer.nl//Landingpage.aspx

    Het Vierde Huis helpt je bij het aanvragen van een urgentie. Zij weten welke papieren je nodig hebt. Ook maken zij een inschatting  of je een urgentieverklaring voor een andere woning krijgt.