Kluswijzer 8 Wanden

Kluswijzer 8 Wanden

Zelf een wand verplaatsen/verwijderen

U heeft behoefte aan een extra kinderkamer, u wilt die grote zolder in tweeën delen of u zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-dragende scheidingswand de oplossing. U kunt die natuurlijk door de vakman laten plaatsen, maar het is ook mogelijk om dat zelf te doen. De bouwmarkt verkoopt goede materialen. Bijzonder gereedschap is er niet bij nodig. Wat vrije tijd en een bescheiden budget zijn genoeg. Deze kluswijzer vertelt er meer over.
Allereerst treft u de kwaliteitseisen aan die WOONopMAAT stelt met betrekking tot verplaatsen of verwijderen van een wand. Vervolgens treft u een aantal handige tips.

Kwaliteitseisen wanden plaatsen/verwijderen

Voor het plaatsen of verwijderen van wanden dient u altijd vooraf overleg te plegen met WOONopMAAT. Daarnaast zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld:

Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten

1. De wand mag geen dragende functie hebben.
2. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of cv-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd.
3. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan.
4. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond.

Onderhoudstechnische aspecten

1. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving.

Verhuurtechnische aspecten

1. De wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer).
2. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht.
3. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m2.
4. Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt.
5. Woonopmaat behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van niet-dragende wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonopmaat stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers).
6. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

Tips

• Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. De wijkopzichter oordeelt uiteindelijk of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd.
• Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast.
• Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na 22.00 uur).
• Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren.
• Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen.
• In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen.

Niet toegestane materialen

Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

1. Kies de juiste bouwmaterialen

Allereerst is het belangrijk dat u de juiste bouwmaterialen kiest. Er zijn drie mogelijkheden: een houten wand met gipskartonplaten, gipsblokken en gasbetonblokken. Gipskartonplaten, geschroefd tegen beide zijden van een houten of metalen raamwerk, zijn bij doe-het-zelvers het meest populair. Ze zijn vlak, maatvast, brandveilig, geluidsisolerend en vooral geschikt voor droge ruimtes.

Een tussenwand van gips- of gasbetonblokken is massief en iets zwaarder, maar doorgaans zonder 'kunstgrepen' op elke vloer te plaatsen. De wand wordt gelijmd en is stevig genoeg om bijvoorbeeld een wastafel aan te bevestigen. De milieuvriendelijke gipsblokken hebben rondom een messing en groef en zijn vormvast, maar gevoelig voor vocht en stoten. Gasbetonblokken zijn rondom vlak, bijzonder sterk, warmte-isolerend en vochtbestendig, maar bij de bouw moet u er rekening mee houden dat ze licht kunnen uitzetten.

Het benodigde materiaal

Voor de verwerking komen de volgende gereedschappen van pas: rolmaat, waterpas, zaag, boormachine, hamer, schroevendraaier, stanleymes en plamuurmes.

2. Gipskartonplaten

Gipsplaten bestaan in verschillende dikten, maar voor een scheidingswand zijn platen van 15 mm het meest geschikt.

Het raamwerk van staanders en dwarsverbindingen maakt u het beste uit balken van ongeveer 50 x 75 mm of speciale stalen U-profielen.

De uitvoering

Teken op het plafond en loodrecht daaronder op de vloer nauwkeurig aan waar de wand moet komen. Meestal zal dit haaks op een bestaande muur zijn, al is het niet noodzakelijk. Markeer een eventuele deurpost en kijk of het mogelijk is snoeren en leidingen weg te werken in de uiteindelijk holle wand. Schroef eerst de boven- en de onderligger van het frame aan het plafond en de vloer, en vervolgens de twee buitenste staanders tegen de muren. Zet de rest van het frame met balkankers in elkaar, zodanig dat de hart-op-hartafstand overeenkomt met de breedte van de gipsplaten (standaard 40 of 60 cm). Zo ontstaat een stabiele en vlakke constructie.

De twee tot drie meter lange gipsplaten maakt u gemakkelijk op maat door ze met een stanleymes in te snijden en daarna door te breken. Voor gaten en uitsparingen bewijzen een ronde zaag op de boormachine en een decoupeerzaag goede diensten. De bevestiging lukt het beste met zelfborende gipsplaatschroeven: die roesten niet en verzinken zonder het materiaal te beschadigen. Naden en schroefkoppen werkt u af met een speciaal hiervoor geschikt vulmiddel. Even licht schuren en het resultaat is een mooie gladde wand, klaar om geverfd of behangen te worden. Plinten zorgen voor een professionele afwerking.

3. Gipsblokken

Gipsblokken zijn te koop in diverse afmetingen, niet alleen in rechte, maar ook in ronde vorm voor meer decoratieve wanden. Ze wegen rond de twintig kilo per stuk.

De uitvoering

Wie met gipsblokken een scheidingswand optrekt, doet er goed aan de eerste laag blokken in een kunststof profiel of een houten slof of onderbalk te plaatsen. De ondergrond is dan gegarandeerd vlak en optrekkend vocht krijgt geen kans.

Handig is ook om tegen de bestaande muren verticale profielen, voorzien van zelfklevend elastisch voegband, te monteren, waar de blokken precies tussen vallen. De nieuwe wand blijft dan waterpas en de aansluiting is geluiddicht en tochtvrij.

Laag voor laag bouwt u de scheidingswand op. Verlijm de stofvrij gemaakte blokken onderling met speciale lijm en bevestig de buitenste telkens met een veeranker aan de muur.

Maak de benodigde passtukken met een grove zaag op maat. Messing en groef maken de positionering eenvoudig en even aankloppen met een rubberen hamer volstaat. De laatste laag verbindt u weer met veerankers aan het plafond.
Staat de wand eenmaal - die grote blokken schieten lekker op - spuit dan alle naden langs muur en plafond vol met pur-schuim. Na uitharding verwijdert u het overtollige schuim, net als de lijm, met een scherp voorwerp. Sleuven voor leidingen en gaten voor stopcontacten zijn in gipsblokken eenvoudig te maken. Als afwerking kunt u de wand, na enige voorbehandeling, verven, behangen, stuken of betegelen.

4. Gasbetonblokken

Bouwen met gasbetonblokken komt in grote lijnen op hetzelfde neer. Echter, tussen de nieuwe en een bestaande wand of een kozijn moet 1 centimeter ruimte blijven. Ook wanden langer dan vier meter moeten op maximaal die lengte met een 1 centimeter brede sleuf onderbroken worden. De dikkere lijmlaag maakt het nodig dat u elke laag blokken apart uitmeet en steeds op de juiste hoogte een metselkoord spant. Overtollige lijm dient bij deze blokken direct verwijderd te worden. Er is speciaal gereedschap in de handel waarmee de lijm makkelijk en juist kan worden aangebracht.

5. Romaanse toog

U wilt wel een aparte ruimte creëren, maar die niet helemaal afsluiten. Dan bestaat de mogelijkheid om in elk van de hierboven beschreven scheidingswanden een Romaanse toog op te nemen. Dankzij speciale hoekopvulstukken past deze in alle rechthoekige doorgangen, tot 1,70 meter breedte.