Kluswijzer 9 Deuren

Kluswijzer 9 Deuren

Zelf een deur vervangen

U bent toe aan een andere voordeur, u wilt een meer decoratieve huiskamerdeur of u moet nodig de badkamerdeur vervangen. Voor een nieuwe deur gaat u waarschijnlijk naar een bouwmarkt, want die verkoopt ze in allerlei soorten en maten: hardhout, grenen, gefineerd, met of zonder glas. Thuisgekomen wacht u dan een karweitje dat de meeste mensen zelf doen: de nieuwe deur afhangen zodat hij perfect sluit. Deze kluswijzer vertelt er meer over. Allereerst treft u de kwaliteitseisen aan die WOONopMAAT stelt met betrekking tot het vervangen van een deur. Vervolgens treft u een aantal handige tips.

Kwaliteitseisen binnendeuren

Voor het vervangen van binnendeuren zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld:

Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten

1. De deur moet minimaal 30 minuten brandwerend zijn.
2. De deur moet goed worden afgehangen, zodat hij goed sluit en er geen grote kieren zijn.
3. Het kozijn mag geen beschadigingen of gebreken hebben.
4. De maximale hoogte van de dorpels is 20 mm.
5. De kozijnen mogen niet worden verwijderd.

Onderhoudstechnische aspecten

1. U bent zelf verantwoordelijk voor het repareren/herstellen van een deur.

Verhuurtechnische aspecten

1. De deur dient netjes afgewerkt te worden (goed schilderwerk).
2. Gebruik bij voorkeur neutrale kleuren.

Aanbevolen materialen

Bruynzeel of gelijkwaardig.

1. Het benodigde materiaal

Grofweg bestaan er twee categorieën deuren: stompe deuren en opdekdeuren. Stompe deuren vallen volledig in het kozijn en hangen aan normale scharnieren. Opdekdeuren vallen deels in het kozijn, deels eroverheen en draaien op zogeheten paumellescharnieren. De gaten voor deze paumelles zijn al fabrieksmatig aangebracht en afhangen is in de regel vaak simpel een kwestie van een of twee ringetjes aan de scharnieren toevoegen. Er valt dus weinig zelf aan te doen. Daarom gaat deze kluswijzer vooral over het vervangen van stompe deuren.

Voor het afhangen van een nieuwe deur zijn de volgende gereedschappen nodig: rolmaat, zaag, schaaf, beitel, houten hamer, schroevendraaier, boormachine, twee 5 mm dikke multiplex wiggen.

 

2. Op maat maken

Hoewel deuren in diverse maten verkrijgbaar zijn, is het vaak toch nodig om ze precies passend te maken. Zet hiervoor de deur op de drempel, teken hem 7 mm onder de bovendorpel aan de sponningzijde af en zaag, schaaf of schuur hem op maat. Vervolgens zijn de zijkanten aan de beurt. Schaaf of schuur de hangzijde iets schuin naar binnen af, zodat deze netjes aansluit tegen het kozijn. Als de deur aan de hangzijde tegen het kozijn staat, moet aan de sluitzijde 3 mm ruimte tussen deur en kozijn overblijven.

3. Afhangen

Een buitendeur heeft doorgaans drie scharnieren, een binnendeur twee. Vervangt u een deur, dan kunt u wellicht de inkepingen van de oude scharnieren in het kozijn gebruiken. Zitten er nog geen inkepingen, teken de scharnierbladen dan af op 20 cm vanaf de boven- en de onderdorpel. Let op dat de knopen (waar de pen doorheen gaat) van alle scharnieren 2 mm uit het kozijn steken. Kerf voorzichtig met hamer en beitel zoveel hout weg, dat de scharnierbladen vlak met het kozijn komen te liggen. Zet de scharnieren met één schroef vast en vouw ze open.

Plaats nu de deur in het kozijn. Leg bovenop stukjes karton van 3 mm dikte, duw de deur omhoog en zet hem van onderen klem met de wiggen. Sla de scharnieren halfdicht en teken de bovenkant en onderkant van de bladen op de deur af. Leg de deur op de grond en neem met behulp van een los scharnierblad de aftekening over op de hangzijde. Ook hier moeten de knopen weer 2 mm uitsteken.

Maak de inkepingen op dezelfde manier als in het kozijn en zet de scharnieren met één schroef vast. Zet de deur met de wiggen terug in positie en controleer of de knopen goed in elkaar passen. Tik ze eventueel met de houten hamer op lijn en doe de pen erin. Open de deur en schroef de scharnieren vast.
Mocht de deur hierna toch niet makkelijk sluiten, haal de pennen dan weer eruit. Waarschijnlijk staan de knopen (scharnieren) niet op lijn.
Verbuig ze voorzichtig met een tang (alleen die van de scharnierbladen aan de deur) en het euvel is vrijwel zeker verholpen.

4. Een slot inzetten

De meeste deuren worden geleverd met een slotgat. Zo niet, dan kunt u dat zelf maken op de volgende wijze. Teken de omtrek van de slotkast op de voor-, achter- en sluitzijde van de deur, op ongeveer een meter hoogte. Boor binnen de aftekening aan de sluitzijde een aantal gaten onder elkaar, 1 cm dieper dan het slot.

Maak met hamer en beitel het gat zo groot, dat de slotkast er helemaal in past. Teken dan de omtrek van de schootplaat op de sluitzijde van de deur af en kerf zoveel hout weg dat de plaat vlak met de deur komt te liggen. Leg de slotkast tegen een deurzijde en teken de gaten voor de deurkruk en het sleutelgat af. Als de gaten geboord zijn, kunt u het slot bevestigen. Draai het slot uit zodat de schoot naar buiten steekt en bepaal op het kozijn de plaats van de schoten van het dag- en nachtslot. Boor en beitel de gaten op maat en schroef de slotplaat vast.