Aansluiting op het glasvezel netwerk? U bepaalt zelf en u bent niets verplicht

Aansluiting op het glasvezel netwerk? U bepaalt zelf en u bent niets verplicht

Aansluiting op het glasvezel netwerk? U bepaalt zelf en u bent niets verplicht

27 februari 2023

Woonopmaat ontvangt vragen over glasvezel aansluitingen. U bepaalt zelf of u een aansluiting in u woning wilt. Voor een woning in een gebouw met meerdere woningen, is toestemming van Woonopmaat, een VvE bestuur of eigenaar nodig. We leggen dit hieronder uit.

Woont u een appartementengebouw?
Bijvoorbeeld in een portiekflat, een galerijflat of appartementengebouw. Dan is er een centrale aanleg van buiten naar binnen nodig én een aansluiting in de woning. Voor de centrale aanleg moet Woonopmaat toestemming geven om kabels van buiten naar binnen aan te sluiten. En als er een VvE is, dan geeft de algemene ledenvergadering van de VvE deze toestemming.

Open Dutch Fiber/T-Mobile en Delta Fiber regelen de aanleg van glasvezel
Deze partijen hebben van de gemeenten Heemskerk en Beverwijk toestemming gekregen glasvezelnet aan te leggen. Zij bekijken hoe de aansluiting van buiten naar binnen kan worden aangelegd. Als zij dit hebben bepaalt, nemen zij contact op met Woonopmaat of- in het geval van een VvE- het VvE bestuur. Woonopmaat of de algemene ledenvergadering van een VvE geven dan toestemming om kabels van buiten naar binnen aan te sluiten. Als zij hiervoor op het privé terrein van een eigenaar in een VvE moeten zijn, vragen zij ook toestemming aan deze eigenaar.

De aansluiting in de woning bepaalt u zelf
En kan pas worden geregeld als de centrale aanleg is gedaan. Als u toestemming geeft aan Dutch Fiber/T-Mobile of Delta Fiber) voor het maken van de aansluiting in uw woning, moeten zij in uw woning zijn. U moet hiervoor thuis zijn.

Woont u in een eengezinswoning?
Ook dan bepaalt zelf of u deze aansluiting in uw woning wilt. Als u toestemming geeft aan Dutch Fiber/T-Mobile of Delta Fiber voor het maken van de aansluiting in uw woning, moeten zij in uw woning zijn. U moet hiervoor thuis zijn.

U bent niets verplicht
Open Dutch Fiber/T-Mobile en Delta Fiber sturen bewoners nu een brief met de vraag of zij een aansluiting op het glasvezelnetwerk willen. Als u het wilt, bepaalt u dat zelf. U bent niets verplicht. En u bepaalt voor welke partij u kiest. Het kan ook zijn dat u al glasvezel van uw huidige provider heeft. U kunt dat navragen bij uw provider.