De jaarlijkse huuraanpassing komt er weer aan

De jaarlijkse huuraanpassing komt er weer aan

De jaarlijkse huuraanpassing komt er weer aan

28 maart 2024

Een keer per jaar mag Woonopmaat de huur aanpassen. Dat staat zo in de wet. De overheid bepaalt hiervoor de regels. De huuraanpassing gaat op 1 juli in. Daarvoor ontvangt iedere huurder van Woonopmaat in april een brief. Maar waarom past Woonopmaat de huren aan? En hoe bepaalt Woonopmaat de huuraanpassing?

De energiekosten zijn gestegen 
Bewoners betalen veel meer geld voor gas en elektriciteit. Daarom wil Woonopmaat alle minder goed geïsoleerde woningen sneller verduurzamen. Zodat bewoners minder gaan betalen voor hun energie. Bijvoorbeeld door het isoleren van daken vloeren of gevels. En we willen, waar mogelijk, zonnepanelen op de daken leggen. Voor het verduurzamen van woningen is veel geld nodig. Het geld dat we met de huuraanpassing binnenkrijgen, besteden we aan het verduurzamen van de woningen.

We bouwen en onderhouden woningen
De woningnood is groot. We willen daarom meer betaalbare nieuwe woningen bouwen. Voor jongeren, gezinnen en ouderen met een laag inkomen. We willen ook dat iedereen prettig kan wonen in een schone, veilige en fijne leefomgeving. 

Onze bestaande woningen moeten we daarom onderhouden. Denk aan schilderwerk, een nieuwe CV-ketel of ander onderhoud. De kosten om woningen te onderhouden zijn de afgelopen jaren erg gestegen. Zowel de materialen als de loonkosten. Om de kosten voor onderhoud te kunnen betalen, en nieuwe woningen te bouwen, hebben we dus meer geld nodig. 

Het Huurdersplatform adviseert Woonopmaat over de huuraanpassing
Het aanpassen van de huren is best ingewikkeld. Hierbij volgen we de regels die in de wet staan. En we kijken naar onze plannen voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw.  Op basis hiervan maken we een voorstel. 

Het voorstel bespreken we met het Huurdersplatform. En we vragen hen om advies. Het Huurdersplatform praat namens alle huurders met Woonopmaat. En ze komt op voor het belang van alle huurders. Ze kijkt dus goed naar het voorstel. Ze is kritisch en stelt ons vragen. En ze geeft ons advies. En soms vraagt ze Woonopmaat om iets extra’s. Bijvoorbeeld een lagere huuraanpassing voor bewoners van minder goed geïsoleerde woningen.  

Heb je vragen na het lezen van dit artikel?
Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0251-25610. Je kan ons ook mailen: huuraanpassing@woonopmaat.nl