Eerste sleutel Slotvrouwe

Eerste sleutel Slotvrouwe

Eerste sleutel Slotvrouwe

14 april 2022

Op donderdag 7 april ontvingen de eerste bewoners van toren Zaligheid de sleutel van hun appartement. De toren is de eerste van de drie torens van het project de Slotvrouwe. Bij dit feestelijke moment reikte de wethouder van gemeente Heemskerk, Frits Brouwer, in het bijzijn van Sjoerd Hooftman, directeur van Woonopmaat, de eerste sleutel uit aan de bewoners.

Langs de Tolweg in Heemskerk staan inmiddels drie nieuwe woontorens met de namen Zaligheid, Gerechtigheid en Heerlijkheid. Zij vervangen de flats aan de Debora Bakelaan waarvan de sloop in 2020 is gestart. De eerste van de drie torens, toren Zaligheid, is klaar voor bewoning. In totaal ontvangen de zeventig bewoners deze en de komende 3 weken hun sleutel. De oplevering van toren Gerechtigheid wordt in de zomer verwacht en van toren Heerlijkheid in november van dit jaar.

59 bewoners van de voormalige Debora Bakelaan flats keren terug. Zij hebben tijdelijk elders in de gemeente gewoond en keren straks terug naar één van de drie torens. De overige huurappartementen zijn door loting bij de nieuwe bewoners terecht gekomen. Niet alleen senioren die doorstromen vanuit een eengezinswoning, maar ook jongeren, starters en kleine (eenouder)gezinnen vinden hier hun nieuwe thuis. Het merendeel van de bewoners komt uit Heemskerk of Beverwijk of heeft “roots” in een van de twee gemeenten.

De 70 woningen voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen
De fraaie drie-, vier- en vijf-kamer appartementen en studio’s zijn gasloos, worden verwarmd met een warmtepomp en hebben vloerverwarming. Een warmteterugwininstallatie zorgt er tevens voor dat warmte in de woning via het ventilatiesysteem opnieuw wordt gebruikt. Daarmee zijn deze woningen nog energiezuiniger.

De bomen die worden geplant verwijzen naar de acht zaligheden.
Dat waren de acht huisjes die vroeger op deze plek stonden. In totaal worden er acht soorten bomen geplant, voor iedere zaligheid één. En iedere boom bloeit weer in een andere periode van het jaar. Ook aan de fauna is in dit project gedacht. De vleermuizen die hier hun onderkomen hadden, hebben ook straks weer hun plek in en rond de torens.