Tijdelijk een kamer verhuren en er een vergoeding voor ontvangen?

Tijdelijk een kamer verhuren en er een vergoeding voor ontvangen?

Tijdelijk een kamer verhuren en er een vergoeding voor ontvangen?

31 januari 2024

Heb je een kamer over? En wil je iemand tijdelijk helpen aan woonruimte? Dan kun je je kamer verhuren. Mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, bijvoorbeeld door een scheiding, kun je daarmee helpen. Met een tijdelijk dak boven hun hoofd zijn ze ‘onder de pannen’. En kunnen ze in de tussentijd op zoek naar een andere woonruimte. En je houdt er zelf ook nog een vergoeding aan over.

Sinds 2021 werkt Woonopmaat samen met De Regenboog. Bij deze organisatie kun je je aanmelden als je een vrije kamer hebt. Zij zoeken naar iemand die op zoek is naar tijdelijke woonruimte. En iemand die bij jou  past. Hebben ze iemand gevonden, regelen ze natuurlijk eerst een kennismakingsgesprek. En ben je enthousiast geworden? Dan zorgen ze voor het opstellen van een contract. Het contract is nooit langer dan 12 maanden.

Voor het verhuren van een kamer ontvang je een vergoeding. Hoeveel hangt af van de grootte van de kamer. En welke andere ruimtes in je huis je deelt met je nieuwe huisgenoot.

Meestal ligt de vergoeding tussen de €250 en €500.

Ontvang je een uitkering of huurtoeslag? De vergoeding heeft hier geen invloed op. De Regenboog laat de gemeente en organisaties die uitkeringen geven, weten dat je een vrije kamer verhuurt. En heb je een huurachterstand en kun je extra inkomsten gebruiken? Er is een mogelijkheid om via De Regenboog je huurachterstand in een keer terug te betalen aan Woonopmaat.

Om je kamer te verhuren moet je je eerst aanmelden bij de Regenboog. Dat kan via een aanmeldformulier. Verhuur je een kamer en ben je niet aangemeld bij De Regenboog? Dan ben je in overtreding.  Je verhuurt je woning dan onder en dat is strafbaar.

Zorg er dus voor dat je bent aangemeld en dat je een kamer verhuurt via De Regenboog.

Daarnaast is er een aantal voorwaarden. Je leest ze hier.  

Ben je benieuwd of je je kamer kunt verhuren en daarmee iemand tijdelijk kunt helpen? Je vindt meer informatie op de website www.onderdepannen.nl