Nieuwsbrief Najaar 2023-4

Nieuwsbrief Najaar 2023-4

Co-creatie in de Schrijversbuurt

Co-creatie in de Schrijversbuurt

Bewonersbetrokkenheid staat hoog in het vaandel bij Woonopmaat. In alles wat wij doen nemen wij de stem van onze bewoners mee en vragen wij hen mee te denken én mee te doen. Zo ook in het project Schrijversbuurt. In co-creatie werken we samen met onze bewoners aan plannen voor hun buurt. En vroegen wij onze bewoners ons mee te nemen in hun dromen en wensen over hun buurt.

De Schrijversbuurt maakt deel uit van de wijk Poelenburg. Het gaat om het gebied met zo’n 260 woningen, gebouwd tussen 1956 en 1961. In deze buurt gaan we samen met de gemeente herstructureren. Aanleiding voor de herstructurering van de Schrijversbuurt, is de slechte staat van de eengezinswoningen.

Het herstructureringsproject start met het opstellen van een stedenbouwkundig visie. Dit geeft een algemeen beeld wat mogelijk is in een gebied. En hoe de wensen van diverse betrokkenen in het gebied ingepast worden. 

Het werken aan deze visie gebeurt op basis van co-creatie. Co-creatie is een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces of resultaat. In dit geval de stedenbouwkundige visie. In gesprek gaan met elkaar, het hebben van een gezamenlijk doel, enthousiasme en actief deelnemen maken onderdeel uit van co-creatie. Dat doen we samen met bewoners, leden van de klankbordgroep, samen met de gemeente en samen met Juurlink en Geluk, het stedenbouwkundig bureau dat voor dit project is geselecteerd.

Het start met dromen en wensen. Iedereen heeft ze. Over een woning of de straat, over de buurt en voorzieningen in de buurt. Aan de hand van thema’s delen de klankbordgroep leden, maar ook de professionals zoals de gemeente en Woonopmaat, hun gedachten over hoe zij de Schrijversbuurt het liefste zien. Het gaat dan om de vorm van woningen, de ligging van parkeerplekken, maar ook speelplekken en voorzieningen in de buurt, en natuurlijk het groen.

Al deze input brengen we samen en leidt uiteindelijk tot één stedenbouwkundige visie voor de buurt. Co-creatie is dan ook bewonersbetrokkenheid in optima forma. Wij geloven er in dat door te co-creëren we onze bewoners een echt thuis in een prettige wijk kunnen bieden. En dat is waar wij voor staan.

Meer weten over de Schrijversbuurt of co-creatie met onze bewoners?

Neem contact op met Peter van Raamsdonk, projectleider Schrijversbuurt raamsdonk@woonopmaat.nl of Cisca Smit, projectleider bewonersbetrokkenheid smit.c@woonopmaat.nl