Samen met de brandweer voor brandveilige complexen

Samen met de brandweer voor brandveilige complexen

Samen met de brandweer voor brandveilige complexen

Samen met de brandweer voor brandveilige complexen

Samenwerken aan leefbare wijken en buurten. Dat geldt ook voor de veiligheid in onze complexen. Met 54 woongebouwen, 122 portieken, 89 galerijen en 3621 bewoners die het betreft een enorme klus om dat voor elkaar te krijgen. Samen met de Brandweer en Veiligheidsregio Kennemerland en natuurlijk onze bewoners zijn we er in geslaagd onze woongebouwen brandveilig te maken. Een enorme prestatie.

Nieuwe regels voor veiligheid
Op 1 juli 2024 is het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ingevoerd. Het besluit houdt nieuwe veiligheidsregels in, cruciaal voor de brandveiligheid in onze woongebouwen. Het is de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaren, lees Woonopmaat, om ervoor te zorgen dat deze regels worden nageleefd.

Alle objecten moeten weg
De regels schrijven voor dat vluchtroutes in woongebouwen vrij moeten zijn van objecten. Zodat bewoners in geval van een brand snel en veilig, gemakkelijk en zelfstandig het pand kunnen verlaten. En dus is het zaak dat alle gemeenschappelijke ruimten zoals hal, trappenhuizen en galerijen worden vrijgemaakt van objecten. 

Samenwerken aan een plan
Voor het opstellen van een plan van aanpak, zijn we eerst informatie gaan ophalen bij de plaatselijke brandweer en Pré Wonen, collega corporatie in de gemeenten waar we actief zijn. Want hoe maak je beleid en plannen die uitvoerbaar én te handhaven zijn. Maar ook beleid dat uitlegbaar is en tot zo min mogelijk onrust leidt. 

Zero tolerance beleid 
De vervolgstap was een grondige inventarisatie van ons bezit samen met de brandweer en de veiligheidsregio. Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat we geen onderscheid wilden maken tussen het een of andere woongebouw. Een zero tolerance beleid en nergens meer spullen op de vloer, werd daarmee ons doel. Maar hoe breng je deze boodschap op een vriendelijke en duidelijke manier?

Informatie sessies met de brandweer
De oplossing werd gevonden door iedere bewoner eerst persoonlijk te informeren met een brief. Hierna zijn we met het hele wijkteam bij de bewoners langs gegaan om te vragen of de boodschap vragen oproept en of men hulp nodig had. En daar waar de maatregelen tot veel onrust bij bewoners leidden, bood de brandweer aan een informatie sessie te organiseren.

Begrip en medewerking voor brandveiligheid
In totaal hebben zij dat 10 keer voor ons gedaan. Naast 2 informatie bijeenkomsten voor alle bewonerscommissies die Woonopmaat rijk is, hebben zij veel bewoners van, met name senioren complexen, uitleg gegeven over brandveiligheid. Het leidde tot begrip voor de situatie en uiteindelijk ook hun medewerking eraan.

Het resultaat?
Vrijwel alle complexen zijn brandveilig en daarmee leefbaar. Een enorme prestatie van onze wijkteams. En natuurlijk van de brandweer. Hulde!

Meer weten over onze aanpak van brandveilige complexen? Neem contact op met onze wijkopzichters Arjan Nunnink (nunnink@woonopmaat.nl) of Renate Gabel (gabel@woonopmaat.nl).