Samen werken aan aanpak van armoede

Samen werken aan aanpak van armoede
Woonopmaat maakt zich zorgen over de armoede onder haar huurders. Hoewel het aantal mensen dat leeft op of onder de armoedegrens in 2025 lager is dan in de jaren ervoor, neemt de ernst van de armoede toe. En daar willen we graag wat aan doen. Maar hoe en met wie? De uitnodiging om deel te nemen aan een bijeenkomst over aanpak van armoede, georganiseerd door wethouder Nevin Özütok van Beverwijk, grepen wij dan ook met beide handen aan.
Ook in Beverwijk hebben we met armoede te maken
Als je goed kijkt, kun je aan de buitenkant van een woning soms al zien dat er iets mis is. Overvolle balkons en bijvoorbeeld armzalige-, alternatieve of niet aanwezige raambekleding geven een signaal af. Ook bij het binnengaan van een complex dat vuil en onverzorgd is en waar spullen door de algemene ruimte slingeren, stijgt de kans op het aantreffen van misstanden. Soms zijn de bewoners, vaak onze huurders, in beeld bij maatschappelijke organisaties. Soms ook niet.
Soms een oplossing, maar soms ook niet
Er zijn veel organisaties die er graag wat aan doen. Wet- en regelgeving maken dat ze daarin soms worden beperkt. Ze werken vaak naast elkaar aan bepaalde problemen. Door het gebrek aan onderlinge afstemming en een verkokerd blikveld, leidt het soms tot een oplossing. Maar soms ook niet.
Samenwerken aan vernieuwende oplossingen
De bijeenkomst op woensdag 26 februari was bedoeld om samen buiten de gebaande paden te denken en te treden. Om samen vernieuwende oplossingen te verkennen, juridische speelruimte te benutten en kansen te grijpen om inwoners van Beverwijk nog beter te helpen. Ook Woonopmaat sloot aan bij deze bijenkomst. En naast Woonopmaat allerlei vertegenwoordigers van lokale maatschappelijke organisaties afkomstig uit gemeente zoals zorg, welzijn en onderwijs.
Omdenken om te kijken wat je wel kunt bereiken
Onder leiding van Albert Jan Kruiter (publicist en mede-oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden hebben we met elkaar gesproken over dit soort situaties. Al snel bleek dat er een gedeelde drive aanwezig was. Een drive om nieuwe manieren te ontwikkelen om samen meer publieke waarde te realiseren en mensen, juist in dit soort situaties, beter te ondersteunen. Omdenken, niet kijken vanuit je eigen taak, maar wat je door zorg, welzijn, wonen en onderwijs te combineren wél kunt bereiken. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is om het gezin centraal te stellen in plaats van de regels. En dat er onderling meer kennis gedeeld moet worden over probleemgezinnen.
Een gerichte efficiënte en effectieve aanpak
De komende maanden gaan we er met elkaar concreet mee verder Dat doen we op een specifieke basisschool in Beverwijk met relatief veel kansarme kinderen. Het gaat verder dan een gratis ontbijtje voor de kinderen. Ons doel is om tot een nieuwe gerichte efficiënte en effectieve aanpak (‘de zogenaamde doorbraakmethode’) te komen waarbij een gezin slechts één contactpersoon heeft en waarbij er één gecombineerd budget is waaruit geput kan worden.
Samenwerken aan bestrijden van armoede
Als een van de sleutels uit het Koersplan Samen Buurtmaken is, draagt samenwerken aan het bestrijden van armoede daar aan bij. Kortom, Woonopmaat juicht dit initiatief erg toe en blijft deelnemen aan dit initiatief.
Wil je meer weten over de samenwerking rondom het bestrijden van armoede? Of heb je ideeën of suggesties die je wilt delen? Neem daarvoor contact op met Sjoerd Hooftman, bestuurder Woonopmaat via hooftman@woonopmaat.nl.