Uitleg huurwoning

Uitleg huurwoning

Uitleg huurwoningen

Hoe kom ik voor een woning in aanmerking?

Inschrijven als woningzoekende

Woonopmaat verdeelt haar huurwoningen via het optiemodel. Om een woning aangeboden te krijgen, moet je je eerst registreren bij Woonopmaat als woningzoekende en daarna neem je opties. Vanaf het moment dat je daadwerkelijk een optie neemt, gaat je wachttijd (voor de betreffende optie) lopen. De periode vanaf je inschrijving als woningzoekende tot het nemen van een optie geldt niet als wachttijd. Je kunt al vanaf je 18e jaar opties nemen voor in de toekomst. Houd er bij de keuze wel rekening mee dat je leeftijd een belangrijke rol speelt bij de toewijzing. Je leeftijd is ook van belang voor de hoogte van de huurprijs vanwege de huurtoeslag. Informatie over huurtoeslag staat hier: www.belastingdienst.nl.
 
Voor registreren als woningzoekende kies voor 'Login - Registreer hier'.

Ook bieden we een klein deel direct te huur aan, vrije sector verhuur die direct beschikbaar is en koopwoningen.

Wat is een optie?

Een optie bevat een groep woningen waarvoor een aantal woningzoekenden op een wachtlijst staat. De woningen hebben ongeveer een gelijke woningplattegrond. De optie kan vallen in meerdere straten. Wil je alleen in één bepaalde straat wonen dan moet je een optie nemen waar deze straat onder valt. 

Op het moment dat je een optie(s) neemt, is er geen woning vrij. De woningen komen pas beschikbaar als een zittende huurder zijn woning heeft opgezegd.

Hoe kies ik een optie?

Op de pagina 'Ik zoek - huurwoning' (en de home pagina) krijg je een zoekscherm te zien waarin je kunt aangeven: het type woning dat je zoekt, welke woonplaats, het aantal kamers en de huurprijs per maand.
Vervolgens klik je op 'Bekijk resultaat'. Nu krijg je een overzicht te zien met opties waarvoor je je voorkeur hebt opgegeven.

Waar op letten bij het nemen/kiezen van een optie?

Bij veel woningen zie je een wachttijd van meer dan 10 jaar. Het advies is om de optie aan te klikken en te kijken naar de volgende punten:

  • Hoeveel woningen bevat deze optie (er zijn opties met 1 woning of bijvoorbeeld 50 of meer). Hoe groter het aantal woningen dat onder deze optie valt, hoe groter de kans is dat iemand een woning opzegt.
  • Hoeveel mensen hebben al een optie genomen. Hier kan je zien op welke plek je komt te staan als je deze optie neemt. Staat er bijvoorbeeld 80, dan wordt je positie nummer 81 in de lijst.
  • In een overzicht op de detail pagina kan je zien of er in het afgelopen jaar/jaren woningen zijn opgezegd. Je kunt hier ook zien hoe lang iemand heeft moeten wachten voordat hij de woning kreeg toegewezen. Aan de hand van deze gegevens kan je bepalen of je wel of niet de optie wilt nemen.
     
    Wachtrij
    De datum waarop je de optie(s) neemt, is bepalend voor je positie in de wachtrij. Als je een optie hebt genomen dan kan je, als je bent ingelogd via ‘mijn Woonopmaat’, bij optiebeheer kijken welke optie je hebt genomen en op welke positie je in de wachtrij staat.

Wil je geen gebruik meer maken van je optie(s) dan kan je kiezen voor Optie Wissen. Je krijgt geen bericht als je één of meerdere opties verwijdert. Binnen veertien dagen na het verwijderen van je optie(s) ontvang je automatisch € 20,00 per optie retour. 

Wat kost een optie?

Voor iedere optie betaal je éénmalig € 25,- via Ideal. Je mag maximaal vijf opties nemen. Als de betaling niet lukt, dan wordt je optie niet geregistreerd. Wil je geen gebruik meer maken van je optie(s) dan kan je kiezen voor Optie Wissen. Je krijgt geen bericht als je één of meerdere opties verwijdert. Binnen veertien dagen na het verwijderen van je optie(s) ontvang je automatisch € 20,00 per optie retour.

Pauzestand

Wil je wel op de wachtlijst staan, maar tijdelijk niet reageren op aanbiedingen? Maak dan gebruik van onze pauzestand. Sinds kort biedt Woonopmaat de mogelijkheid om je optie(s) in de wacht te zetten.

Wanneer is dat handig?
Bijvoorbeeld als je nog een tijdje bij je ouders wilt wonen. Als je je huis met tuin wilt verruilen voor een appartement, maar nu nog even niet. Als je in een andere plaats woont en binnen enkele jaren terug wilt naar Beverwijk of Heemskerk.

Optiehouders moesten tot voor kort op een aanbieding reageren. Ook al kwam het even niet uit. Reageerde je niet, dan werd dat beschouwd als een weigering. En na drie weigeringen was je je optie kwijt. Dat is nu anders. Als je gebruik maakt van de pauzemogelijkheid, hoef je niet te reageren. Je optie(s) blijven staan en je behoudt je plaats in de wachtrij.

Verlengen van een optie

De opties zijn één jaar geldig. Ieder jaar kan je jouw opties gratis met één jaar verlengen. Wij berichten je hierover. Als je niet reageert dan komen jouw opties te vervallen en ben je je positie in de wachtrij kwijt en krijg je geen geld retour. Als je zelf de opties teruggeeft, dan ontvang je
€ 20,00 per optie retour op jouw bankrekening. Je krijgt hiervan geen bericht. Binnen veertien dagen na het verwijderen van je optie(s) ontvang je automatisch € 20,00 per optie retour. Het is van groot belang, dat je jouw juiste e-mail adres opgeeft. Alleen dan krijg je bericht over het verlengen van je opties.

Wanneer ben je aan de beurt?

Als een woning is opgezegd gaan wij op zoek naar een nieuwe kandidaat huurder. De nummer één in de wachtrij ontvangt van ons een aanbieding en als deze weigert dan gaan wij vervolgens door totdat wij de geschikte kandidaat hebben gevonden. Klik hier voor voorwaarden woningtoewijzing.
 
Je mag maximaal drie keer per optie weigeren. Je hebt bijvoorbeeld meerdere opties. Je krijgt een aanbieding voor ‘optie 1’ en je geeft aan dat je de woning niet wilt of je geeft geen reactie. Dan ziet Woonopmaat dat als een ‘weigering’. Dit is de eerste weigering voor optie 1. Krijg je voor ‘optie 2’ een aanbieding en geef je aan ook hiervan af te zien of je geeft geen reactie, dan is het voor optie 2 de eerste weigering. Per optie mag je maximaal drie keer weigeren. Als je een optie voor de derde keer weigert, vervalt je optie, je positie in de wachtrij en je bent je € 25,- inschrijfgeld kwijt. Je krijgt dan niets retour.

Stel, je hebt vijf opties, je krijgt een woning aangeboden en je accepteert deze, dan ben je voor de betreffende optie je inschrijfgeld kwijt. De overige opties kan je aanhouden of verwijderen. Bij het verwijderen van de overige optie(s), krijg je € 20,- per optie retour. Je krijgt hiervan geen bericht. Binnen veertien dagen na het verwijderen van je optie(s) ontvang je automatisch € 20,00 per optie retour. 

Vervallen optie

In geval van sloop of verkoop kan Woonopmaat besluiten dat een optie vervalt. De kandidaten die hiervoor in de wachtrij staan krijgen hiervan bericht. Er wordt geen vervangende optie aangeboden maar je ontvangt je volledige inschrijfgeld retour. Als deze kandidaten een nieuwe optie(s) nemen, sluiten zij achteraan in de wachtrij van de desbetreffende optie.

Zoek je snel een woning?

Kijk dan dagelijks op de pagina Direct te huur.