Hij is er! De Woonzorgvisie Beverwijk Heemskerk

Hij is er! De Woonzorgvisie Beverwijk Heemskerk
Op 14 mei ondertekenden Woonopmaat samen met collega corporatie Pre-Wonen, gemeenten Heemskerk en Beverwijk en diverse zorg- en welzijnspartijen in beide gemeenten de Woonzorgvisie 2030. De visie heeft de titel “Thuis in de buurt; Samenwerken aan wonen, zorg en welzijn. meegekregen. Het is het startpunt om met elkaar te werken aan een toekomstbestendige woonomgeving voor ouderen en kwetsbare mensen.
2 keer zoveel ouderen
Nederland is op dit moment onvoldoende in staat om een groeiende groep ouderen te faciliteren in hun (toekomstige) woon-, welzijn- en zorgbehoeften. Naar schatting zijn er over 20 jaar twee keer zoveel 75+’ers als nu. In 2040 zijn dat er zo’n 2,5 miljoen.
Hoofdbrekens
Gemeenten, corporaties en zorgorganisaties breken zich het hoofd over het vinden van geschikte woningen voor mensen die uitstromen uit beschermd wonen en maatschappelijke opvang, statushouders en dak- en thuislozen. Er dreigt een enorm gat tussen (langer) zelfstandig wonen en intramurale voorzieningen; een fors tekort aan voldoende (geclusterde) tussenvormen. En bestaande woningen zijn dikwijls (nog) niet geschikt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. De aanwezigheid en bereikbaarheid van zorg- en welzijnsvoorzieningen en een geschikte buitenruimte voor senioren is lang niet overal vanzelfsprekend.
Blij met de visie
De Rijksoverheid stimuleerde dan ook dat eind 2021 in alle gemeenten een concrete analyse wordt gemaakt van de opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Voor ouderen en andere mensen met een woon- en zorgbehoefte. En dat die analyse wordt vertaald in ambities en keuzes die worden vastgelegd in een woonzorgvisie en -aanpak. We zijn er dan ook heel erg blij mee dat de inspanningen van de afgelopen paar jaar hebben geleid tot de Woonzorgvisie die er nu ligt.
Kernpunten van de Woonzorgvisie
Een paar punten en belangrijke afspraken uit de visie die eruit springen zijn:
- Samenwerking tussen partners: gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties bundelen hun krachten.
- Lang(er) thuis wonen: ouderen en mensen met een ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen.
- Toegankelijke woningen: meer dan 500 woningen voorzien van een nultredentoegang.
- Geclusterde woonvormen: zelfstandige woningen met een gezamenlijke ontmoetingsruimte realiseren.
- Skaeve Huse: het creëren van een innovatieve woonoplossing voor mensen die baat hebben bij een prikkelarme omgeving.
De beoogde resultaten
Door samen te werken aan een woonomgeving die meegroeit met de behoeften van bewoners, gaan onze bewoners en inwoners hier ook wat van merken. Er komen meer passende woningen in de buurt. Er komt betere toegang tot zorg en ondersteuning. En er komen meer mogelijkheden voor ontmoeting en sociale verbinding.
De volgende stap
Nu de visie er ligt, is de volgende stap het bepalen van de uitvoeringsagenda; wat gaan we doen, wie, hoe en wanneer? Voor een goede start is er een zorgregisseur aangesteld. De zorgregisseur zorgt ervoor dat er een duurzame verbinding tussen de gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnspartijen ontstaat en de punten en afspraken van de uitvoeringsagenda worden uitgevoerd.
Heb je vragen over de Woonzorgvisie of over de inzet van Woonopmaat op dit onderwerp?
Neem contact op met Paul van den Brakel, beleidsadviseur, vandenbrakel@woonopmaat.nl.